Programme

Des modifications de programme sont possibles. La langue principale du symposium est l’anglais. Des traductions en allemand et en français sont mises gratuitement à disposition.

OGM – 20 ANS DE COMMERCIALISATION

Lacunes dans l’évaluation des risques et l’absence de l’agenda de recherche vers l’agroécologie.

08.15
Accueil et inscription. Café de bienvenue.
08.45 Introduction
Dr. Sc. Luigi D’Andrea, Secrétaire exécutif de l’Alliance suisse pour une agriculture sans génie génétique
08.55 Conférence introductive: Why the GMO Venture Is Scientifically Unsound – from the Perspectives of Both Biological Science and Computer Science (summary)
Dr. Steven M. Druker, founder of the Alliance for Bio-Integrity, author of the book «Altered Genes, Twisted Truth», USA.
09.15

Session 1 : Lacunes dans l’évaluation des risques.

Conférences session 1 :

  1. Bt crops – what is left of the great promises?
    Dr. Angelika Hilbeck, Institute of Integrative Biology IBZ, Swiss Federal Institute of Technology, Switzerland.
  2. Are GMOs safe to eat?  Current inadequate requirements for feeding studies and what happens when you exceed them
    Dr. Judy Carman, Epidemiologist and Biochemist. Director Institute of Health and Environmental Research, Kensington Park, South Australia.
  3. Genetically modified plants: opportunities and challenges, the road ahead
    Prof. Dr. Patrick Matthias, Senior Group Leader at the Friedrich Miescher Institute for Biomedical Research (FMI), Switzerland.
  4. How (some) regulators are getting it wrong on RNA-based genetic engineering
    Prof. Jack Heinemann, Lecturer in Genetics at the University of Canterbury, New Zealand.
10.50 Pause café
11.10 Panel de discussion session 1 :

Modéré par Dr. Steven M. Druker

12.30 Lunch
13.30

Session 2 : Quelle innovation pour quelle agriculture? Transformer les systèmes de production alimentaire et l’agenda de recherche vers l’agroécologie.

Conférences session 2 :

  1. Precaution and Innovation: implications for GMOs and Agroecology
    Dr. David Gee, former member of the European Environment Agency, author of the book «Late Lessons from Early Warnings», United Kingdom.
  2. Agroecological innovation: Transforming the dominant agro-food system?
    Dr. Les Levidow, The Open University, Development Policy and Practice, United Kingdom.
  3. Agroecology for Food Sovereignty
    Prof. Michel Pimbert, Executive Director of the Centre for Agroecology, Water and Resilience at Coventry University, United Kingdom.
  4. Learning from the past for a better future: why a complex food system is needed
    Dr. Hans Rudolf Herren, President and CEO of the Millennium Institute, co-founder and President of Biovision, Switzerland.
15.10 Pause café
15.30 Panel de discussion session 2 : 

Modéré par Dr. Angelika Hilbeck

17.00 Conclusion

Juste après le symposium il va y avoir un évènement publique et gratuit de Swissaid. Pour plus d’information et l’inscription cliquez ici ou voir les détails sur le flyer.

18.00  Introduction et présentations de Fabio Leippert, Michael Pimbert et Aline Zongo
19.00  Panel de discussion avec Aline Zongo, Jack Heinemann, Urs Niggli et Beat Keller
20.00 Apéritif